Kinesitherapie:
-
Sportkinesitherapie
-
Myofasciale therapie, dry needling & spierkettingen
-
Manuele therapie
-
Rugscholing & stabiliteit
-
Oedeemtherapie (Charlotte)
-
Revalidatie bij inwendige aandoeningen
Met sportkinesitherapie bedoelen wij zowel de behandeling van het sportletsel in al zijn facetten als de preventie van sportletsels.
Op basis van een gericht klinisch onderzoek wordt er een individueel behandelplan opgesteld. Elke blessure is immers verschillend. Ongeacht je niveau als sporter zal je individueel begeleid worden doorheen heel de revalidatie in een aangename, dynamische praktijksfeer.
Net zoals bij rugklachten ligt een beperkte mobiliteit en/of stabiliteit vaak aan de basis van een (chronische) blessure. Zo kan een speerwerper schouderklachten ontwikkelen ten gevolge van een gebrekkige stabiliteit of een spieronevenwicht ter hoogte van het schouderblad. Dit schouderblad is op zich dan weer afhankelijk van de stabilisatie ter hoogte van de lage rug, bekken, heupen,… Daarnaast worden ook andere aspecten als lenigheid, kracht, coördinatie geëvalueerd. Het is duidelijk dat een lichaam maar zo sterk is als zijn zwakste schakel en dat een blessure niet als een geïsoleerd probleem kan en mag beschouwd worden.
Om blessures te behandelen wordt een oefenprogramma opgesteld. Binnen deze oefenprogramma’s wordt sportspecifiek en functioneel getraind, zodat je kan herstellen tot op jouw oorspronkelijk sportniveau.
Onder myofasciale therapie wordt een behandeling gezien die zich focust op het spierweefsel, de omliggende fascia en de hieruit volgende spierkettingen.
Fascia zijn bindweefsellagen die de spier omkapselen zo ook verschillende spiergroepen omgeven als ze verbinden. Rechtstreeks en schijnbaar onrechtstreeks kunnen systemen zo vanop een afstand een invloed hebben op elkaar.
Het is de taak van jouw kinesist om de verklevingen, spieronevenwichten en mobiliteitsbeperkingen op te sporen en voor jou op zoek te gaan naar een individueel behandelplan.
Zo bestaat de therapie vaak uit een ‘hands on’ deel en een heel belangrijk ‘hands off’ gedeelte, zijnde oefentherapie. Met oefentherapie beogen we om jou als persoon verschillende tools in handen te geven om uw lichaam klachtenvrij te krijgen en te houden.
Dry needling vormt hierbij een uitstekende aanvulling. Hierbij gaat de therapeut op zoek naar pijnpunten in de spieren. Die komen daar door trauma, overbelasting, als natuurlijk beschermingsreactie op een ander probleem en/of ander biomechanisch gebruik van die spieren. Deze pijnlijke punten zijn vezels in de spier die in een contractietoestand blijven staan en zo zorgen voor een bepaalde stase, stilstand van de circulatie in de spier. Dit zorgt op zijn beurt voor een ophoping van afvalstoffen en moeilijke toevoer van voedingsstoffen. Indien deze toestand aangehouden wordt kan dit zorgen voor knagende, zeurende pijnen die zich zowel lokaal als op afstand kunnen voordoen. Met behulp van fijne naalden gaan we een prikkel geven om deze vicieuze cirkel te doorbreken en zo de normale homeostase terug op gang te brengen. Zo ben jij als patiënt terug klaar om op een verantwoorde manier terug jouw spiergroepen op te trainen.
Manuele therapie is een specialisatie binnen de musculoskeletale kinesitherapie of sportkinesitherapie. Hierbij wordt de kennis van de kinesitherapeut gefinetuned en omgezet naar een specifiek behandelingskader. Deze behandelingsmethode is voornamelijk gericht op een ‘hands on’ benadering. Hierbij wordt gebruik gemaakt van mobilisaties tot zelf manipulaties. Manipulaties zijn mobilisaties waarbij de therapeut een specifieke beweging binnen het gewricht wil vrijmaken. Dit wordt in de volksmond ook vaak ‘kraken’ genoemd.
Toch is dit een veilige therapie met een snel merkbaar effect ten voordele van de patiënt. Dit wordt vaak gebruikt in het kader van rug- en nekklachten, maar is zeker ook een meerwaarde voor de meer perifeer gelegen gewrichten. Ons team heeft zowel in het binnen- als buitenland verschillende opleidingen gevolgd binnen de manuele therapie.
Tijdens de rugschool of nekschool geven we de patiënt individueel inzicht in zijn eigen rug- en/of nekproblematiek door hem of haar kennis te laten maken met de anatomie en biomechanica van de rug en de nek. We leren de patiënt functioneel te bewegen zonder rug en nek te gaan overbelasten.
We geven ergonomisch advies zowel voor thuis- als werksituaties:
• Hoe til ik een doos op?
• Hoe kuis ik?
• Hoe werk ik in de tuin?
• Hoe was ik mijn auto?
• Zit ik correct aan mijn bureau?
• Wat doe ik tijdens lange vergaderingen?
• …
Verder gaan we bepaalde oefeningen aanleren om meer rugstabiliteit te bekomen, via het specifiek aanspannen van bepaalde rugspieren, bekkenbodemspieren, buikspieren. Voor de nekstabiliteit leren we nekspieren, schouderspieren en schouderbladfixerende spieren aanspannen.
Stabilisatietraining
Tijdens het sporten wordt kracht overgezet van het ene lichaamsdeel op het andere. Hierbij is een sleutelrol weggelegd voor de rompspieren. Zij fungeren als stabilisator van het lichaam. Optimale rompstabiliteit wordt bepaald door de spiergroepen in bekken, heup en romp. Wanneer zij het lichaam in balans houden, zullen ook de spieren op andere plaatsen in het lichaam optimaal functioneren.
Rompstabiliteit draagt bovendien bij tot de preventie van blessures. Wanneer de rompspieren niet voldoende sterk zijn, neemt de stevigheid van de wervelkolom af. Die is dan gevoeliger voor overbelasting en de ideale voedingsbodem voor blessures. De jongste jaren is binnen de sportwereld de aandacht voor rompstabiliteit dan ook de hoogte ingeschoten. Core stability vormt inmiddels een essentieel onderdeel van medische sportscreening en sporttraining.
Wat is oedeem?
Oedeem is een ander woord voor vocht. Dit kan veroorzaakt worden door infecties, operaties (kaak, knie…), behandeling voor kanker, aderzwakte of kan aangeboren zijn. Deze oorzaken kunnen leiden tot problemen van de lymfevaten, waardoor de vochtcirculatie uit balans geraakt met als gevolg een teveel aan vocht in de ledematen, wat vaak vermoeid en pijnlijk kan aanvoelen.
Waaruit bestaat de behandeling?
Afhankelijk van het stadium waarin de patiënt zich bevindt en welk soort oedeem is vastgesteld, wordt de behandeling bepaald voor de patiënt. De behandeling kan bestaan uit een combinatie van:
Cardiale of inwendige revalidatie is een specialisatie in de kinesitherapie die gericht is op aandoeningen zoals diabetes, obesitas, kanker en hart-, vaat- en longziekten. Bij VITORI krijg je de mogelijkheid om onder individuele begeleiding van een kinesitherapeut een gepersonaliseerd, effectief en veilig trainingsprogramma te volgen. Het einddoel is de zelfstandige activiteiten in het dagelijkse leven weer op te nemen en voort te zetten binnen de eigen mogelijkheden.
VOOR WIE?
Longrevalidatie
Ademhalings- of respiratoire kinesitherapie focust zich op personen met ademhalingsproblemen. Zowel acute als chronische patiënten komen hier voor in aanmerking (COPD, astma, bronchiolitis, longontstekingen, muco, hyperventilatie…). Via een aangepast oefenprogramma trachten we de symptomen te verminderen, de functionele status te optimaliseren en de participatie te verhogen. Bijkomend worden er ook ademhalingsoefeningen voorzien ter bevordering van de vitale capaciteit van de longen, voor het aanleren van een adequate in- en uitademing en voor het vrijmaken van de luchtwegen. Deze revalidatie heeft een gunstig effect op het dyspneugevoel, de inspanningscapaciteit en uw levenskwaliteit.
Cardiale Revalidatie
Cardiale revalidatie is er voor iedereen met hart- en of vaataandoeningen. Het kan gaan om postoperatieve revalidatie, chronische hartaandoeningen en personen met een verhoogd cardiaal risicoprofiel. De behandeling bestaat uit kracht- en conditietraining en heeft als doel om uw fysieke en emotionele functioneren te verbeteren. Onderzoek wijst uit dat deze oefenprogramma’s niet enkel een gunstige invloed hebben op de fysieke conditie, maar ook zorgen voor een betere levenskwaliteit. Verder vermindert het sterk de kans op een terugval van cardiovasculaire aandoeningen.
Oncologische revalidatie
Na of tijdens een oncologische behandeling, kan je terecht bij VITORI voor een persoonlijke begeleiding om de fysieke activiteit weer op te nemen. We oefenen samen om het lichaam terug op het niveau van vooraf te brengen en doen dit aan de hand van gangrevalidatie, balanstraining, krachtsoefeningen en cardiale training. Deze revalidatie heeft een positieve impact op jouw levenskwaliteit met een afname van het gevoel van vermoeidheid, depressie en angst, een verbetering van de slaap, het lichaamsbeeld en welzijn. Daar nog bovenop helpt fysieke activiteit deze aandoening te voorkomen.
Diabetes
Een actieve levensstijl blijkt een gunstig effect te hebben op de gevolgen van diabetes. Zo zorgt lichaamsbeweging voor lagere bloedsuikerwaardes, een betere werking van de insuline en stimulatie van de bloedsomloop om late diabetesklachten helpen voorkomen. Bij VITORI zoeken we naar een aangepast trainingsprogramma gericht op je wensen, doelen en mogelijkheden. Tijdens deze training komen zowel conditietraining als krachttraining aan bod via toesteltraining. Naast de training in de praktijk zal ook de thuissituatie worden bekeken en zoeken we samen naar mogelijkheden om deze fysieke activiteiten thuis verder te zetten.