Hartrevalidatie is een tak binnen de kinesitherapie gericht op mensen met hart- en vaataandoeningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat patiënten die cardiale revalidatie volgen een beter herstel hebben, minder risico lopen op nieuwe aandoeningen, en over een betere conditie en levenskwaliteit beschikken.
Bij Vitori richten ons vooral op volgende drie patiëntengroepen:
- Postoperatieve revalidaties
- Patiënten met een verhoogd cardiaal risicoprofiel
- Mensen met vasculaire claudicatio
Postoperatieve revalidatie
Deze patiënten hebben een operatie aan hart of bloedvaten ondergaan. Dit kan gaan over een hartinfarct, klepoperatie, overbruggingen van kransslagaders, een stentoperatie of andere hart- en vaataandoeningen. Meestal hebben deze patiënten eerst de revalidatie in het ziekenhuis doorlopen. We stellen voor hen een revalidatieprogramma op gespreid over zes tot acht maanden. Doorheen de revalidatie wordt de intensiteit geleidelijk opgebouwd, met als einddoel dat de patiënt beter, sterker en gezonder in het leven staat en een gezondere levensstijl aanhoudt.
Verhoogd cardiaal risicoprofiel
Sommige mensen lopen meer risico op hart- en vaatziekten dan andere. Risicofactoren hiervoor zijn onder meer overgewicht, weinig lichaamsbeweging, een familiale voorgeschiedenis van hart- en vaatlijden, hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol, longaandoeningen, suikerziekte, ongezonde voeding en roken. Bij mensen waar we deze risicofactoren aantreffen, gaan we preventief te werk om een veranderde actieve en gezonde levensstijl te bekomen. Afhankelijk van de leeftijd en mogelijkheden bouwen we een schema op van 18 tot 60 beurten, waarbij we overgaan van een aanvankelijk zeer intensieve begeleiding naar steeds meer zelfstandig bewegen.
Vasculaire claudicatio
Claudicatio intermittens – ook etalagebenen genoemd – is een veel voorkomende vaataandoening waarbij een vernauwing in de bloedvaten klachten ter hoogte van de benen veroorzaakt. Revalidatie onder de vorm van een begeleide wandeltraining gedurende enkele maanden doet deze klachten afnemen, verhoogt de maximale loopafstand en verbetert de algemene conditie en levenskwaliteit. Bovendien kunnen belastende vaatoperaties op deze manier voorkomen worden.